Индира Деви е от една от най-ярките личности на XX век. Една от първите жени практикуващи йога, нейна е заслугата за световното популяризиране на това учение.
Индира е родена в Рига, но възприема като своя родина и Индия, където се преражда и Аржентина – страната, в която прекарва последните години от живота си.
Приемайки цялата философия на йогата, Индира популяризира учението сред редица известни личности. Смята се, че тя въвежда йогата в Холивуд като сред нейните ученици са Мерилин Монро, Грета Гарбо, Рита Хейуърт.
Животът на Индира е изключително колоритен: минава през редица перипетии, често сменя страните, в които живее, шест пъти става майка, говори 12 езика, преживява гражданска война, но всичко това я прави силна и мъдра жена.
Деви умира през 2002 година в Буенос Айрес, доживявайки до 103 години.
Ще ви запознаем с едни от златните правила, които следва тази жена и съветва и в своята книга, че това са основните принципи на хранене.
- Сутрин на гладно изпивайте чаша чиста вода със стайна температура, като може да добавите малко лимон. Гореща вода или билков чай с лимон и мед освежава чудесно в горещите дни.
- Никога не пийте вода с лед, особено след хранене, защото това нарушава естествения процес на циркулация на стомашния сок и пречи на храносмилането. Този навик да се пие вода с лед е американският национален грях пред доброто храносмилане.
- Изпивайте от 5 до 8 чаши вода на ден. През деня ние отделяме около 2,5 литра течност. Дефицитът на вода в организма е причина за много стомашни проблеми, за запек, непроходимост на червата, а също и за дисфункция на черния дроб и бъбреците.
- Не пийте вода по време на ядене, а половин час преди или 2-3 часа след това. Пийте водата на малки глътки, не наведнъж.
- При кипенето на водата се губят някои полезни елементи, затова, за да „съживите“ водата, прелейте я няколко пъти от един съд в друг. Така ще има по-ободряващ и стимулиращ ефект, който иначе отсъства от „безжизнената“ вода.
- Да хапнете плод е по-полезно отколкото да го изпиете като сок.
- Приготвяйте си пресен сок от моркови, репички, цвекло и в него добавяйте малко и от зелените листа на зеленчуците.
- Не ви препоръчвам да употребявате алкохол, чай, кафе, какао и шоколад, защото кофеинът и теоброминът са силно възбуждащи стимулатори.
- Млякото е храна, а не течност. Трябва да се приема на малки глътки, защото в противен случай може да доведе до разстройство на стомаха.
- Не забравяйте: тялото се храни не с това, което приемаме, а само с това, което може да усвои.
- Избирайте прецизно храната, която ви „приляга“ най-добре – така както избирате дреха, която да ви подхожда. Експериментирайте с различни храни и комбинации, докато установите кои храни са най-добри за вашия организъм.
- Избягвайте „мъртвата“ храна – консерви, обработен ориз, бяло брашно, рафинирана захар. Не се увличайте по бонбони и сладкиши, а също ограничавайте и оцета.
- Дъвчете много добре храната, богата на нишесте. Нишестето се превръща в глюкоза под въздействие на слюнката и ако не е добре напоено с нея, то остава в този вид в стомаха и се разлага в продължение на няколко часа.
- Препеченият или по-стар хляб е по-полезен. Но не приемайте течности заедно с хляба. Нека зъбите да си свършат работата.
- Не приемайте повече от една порция с нишестена храна наведнъж. Например ако ядете ориз, откажете се от хляба, картофите и макароните в същото хранене.
- Ако имате проблем с перисталтиката на червата, направете си такова меню, че да не консумиране нишесте и протеини заедно, особено с продукти, съдържащи сяра – като грах, зеле, яйца, ряпа и др.
- Не изхвърляйте водата, в която варите зеленчуци. Пийте я или я използвайте за приготвяне на супа. Картофената вода например е много полезна.
Медитация: Как да се храним и да постигнем идеалното тегло и тяло от Милена Голева
Прочетете също: Марва Оганян: Смъртта идва от червата!
Comments are closed.