fbpx

Кои са двете съставки, които заедно борят рака

Джинджифилът и чилито не само добавят подправка и вкус към любимото ви ястие – те също могат да ви помогнат да предотвратите ракови образования. Неотдавнашно проучване установява, че популярните подправки имат свойства, които значително намаляват шансовете на мишките да развият рак на белия дроб поради способността им да се свързват с рецептор, който също е отговорен за растежа на тумора.

Според проучване, публикувано в онлайн Journal of Agricultural And Food Chemistry, капсаицинът, съединение в лютите чушки и 6-гингеролът, компонент в джинджифила, могат да работят заедно за намаляване на риска от рак, вероятно защото джинджифилът се свързва към капсаицин, за да образува супер силно съединение, което инхибира ключови рецептори за нарастване на тумори.

За проучването изследователите хранели мишки, склонни към рак на белия дроб, или капсаицин, или 6- гингерол самостоятелно, или в комбинация една с друга в продължение на няколко седмици. По време на периода на изследване всички мишки, които са получавали само капсаицин, са развили белодробни тумори, докато само половината от мишките, хранени с 6-гингерол го развили. Само 20 процента от мишките, които са получили комбинация от двете, продължават да развиват рак.

Две мощни подправки, от които се нуждаете в диетата си

1. Ползи от джинджифила

Докато джинджифилът и чилито могат да имат способности да предотвратят рак заедно, двете подправки също са впечатляващо мощни. Например, джинджифилът съдържа хром, магнезий и цинк, които помагат за поддържане на здравословен и нормален кръвен поток. В допълнение, Американската асоциация по бременност препоръчва консумацията на джинджифил в различни форми, като чай или конфитюр, за да помогне за ограничаване на сутрешното гадене, породено от бременност, а изследователите от Колумбийския университет казват, че джинджифилът, съчетан с бронходилатиращи лекарства, може да помогне за отпускане на гладката мускулатура на дихателните пътища.

2. Ползи от лютия червен пипер

Що се отнася до чилито, капсаицинът, същото съединение, което придава лют вкус на лютите чушки, също инхибира предавателя на мозъчна болка, който може да помогне за намаляване на главоболието и предотвратяване на възпаление. В допълнение, лютият пипер съдържа 108 процента от дневните нужди на витамин С на супена лъжица, което може да помогне за подобряване на имунната система.

Facebook Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *