Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Виното! Ще се изненадате колко е полезно за здравето

Отваряш корковата тапа, след натоварен ден в офиса и гъстото вино пълни кристалната чаша. Тогава чуваш този глас нашепващ в ухото “трябва ли да пия вино?”

Опитваш се да подбираш здравословна храна, ходиш на фитнес или правиш йога няколко пъти в седмицата. Въпроса, който си задаваш е: Провалям ли усилията си с тези няколко глътки? Знаеш отлично, че не бива да прекаляваш с храната, но как стои въпросът с тези няколко чаши вино седмично?

Със сигурност си чувал за ползите, които червеното вино има за сърдечно съдовата система, но и това не е твоята основна грижа – ти се храниш добре, грижиш се с упражнения за тялото си няколко пъти седмично.

Приготви се за изненади

Освен ползите за кръвоносната система и сърцето, виното има впечатляващ арсенал от изненади в грижата за тялото ти. Голяма, част от тези изненади са свързани с ресвератрола – мощен естествен антиоксидант. Основните източници на ресвератрол в хранителната верига са червеното грозде, боровинките, фъстиците и шам фъстъка. Тази естествена съставка в гроздето има основната задача да бори бактериите, гъбичките, както и да поддържа плодовете в периоди на засушаване или недостатъчни източници на хранителни вещества.

Вероятно ресвератролът е тази вълшебна съставка носеща мощните целебни сили на виното. Тук е момента да добавим, че хранителната добавка ресвератрол, която можете да си закупите от аптеката, далеч няма тези лечебни свойства, които чаша вино може да ви донесе. Това означава, че ползата е в съзвездието от елементи, добавки и сили, допълващи действието на този вълшебен естествен фенол.

И още едно важно уточнение, ползите за които говорим се отнасят основно за червеното вино.

Виното е полезно за здравето

1. Удължава живота

Точно така. Изследвания проведени на остров Икариос хората живеят много по-дълго отколкото в други части на света. Ежедневната употреба на вино там е част от традицията в храненето. Допълнителен елемент в хранителния режим на хората на острова е увеличената консумация на растителна храна и по-малката употреб на храни от животински произход. Голяма част от населението на Крит и Сардиния употребява червено вино. Изследване от 2007 година прави връзка между процианидите, елементи съдържащи се в танините, подбомага работата на сърцето. Виното произвеждано в по-топлите южни райони на Европа съдържа по-голяма концентрация на тези елементи.

Изследователи от Харвардския медицински университет са открили доказателства, че ресвератрола директно активира протеин, който подобрява здравето и удължава живота. Ресвератрола освен това увеличава активността на група гени, свързани с болестите на стареенето.

2. Ставаш по-умен

Ресвератрола подпомага т.нар. краткотрайна памет. След само 30 минути тестове, изследователите са установили, че участниците в експериментите, поели вино/ресвератрол имат значително повишение на запаметяването на думи, както и показват по-бързи реакции в частта от мозъка, свързвана с формирането на спомени, обучение и емоциите.

3. Лекува акне и се грижи за кожата

Ресвератрола задържа растежа на бактериите, предизвикващи акне, много по-дълго отколкото бензоиловия пероксид – лекарственото средство използващо се за лечение на акнето. А най-добре двата елемента работят в комбинация. Засега единственият доказан метод е употребата на антиоксиданта вътрешно (чаша вино 🙂 ) Употребата на Ресвератрол в кремове и външно не е ефективно. Така, че набавяйте ресвератрол, чрез вино, плодове, отколкото да си купувате скъпи кремове.

4. Виното може да е по-ефективно от фитнеса

Предпочиташ чаша вино пред уморителните упражнения във фитнеса? Изследователи от Университета Алберта в Канада, откриват, че антиоксиданта ресвератрол подобрява функциите на сърцето, мозъка и костната система. По аналогичен начин на тези системи действа посещението на фитнес или спортуването.

Все пак, представете си какъв ще е комбинираният ефект от спорт с чаша вино вечер?

5. Кажете сбогом на депресията

Знаете, че виното отпуска… но… Депресия? Испански учени открили, че мъже и жени консумиращи от две до седем чаши вино седмично много рядко биват диагностицирани с депресия. Дори вземайки предвид различният начин на живот на участниците в тези изследвания доказват, че здравословният ефект е неоспорим.

6. Намалява!(не обратното) риска от заболявания на черния дроб

Виното е изключително полезно за здраветоИзследването оспорва публично приетите вярвания, ча влиянието на алкохола от вино и чдравето на черния дроб. Скромна употреба на червено вино (в рамките на чаша вино дневно) намалява риска от чернодробно заболяване.

Не само това, доказва се, че риска от възникване на чернодробни заболявания при хората умерено консумиращи вино е двойно по-нисък отколкото при абсолютните въздържатели!

Прекален светец и богу не е драг, нали?

По аналогичен начин хората пиещи по-малко вино имат 4 пъти по-малък риск да имат болест на черния дроб по сравнение с хора пиещи бира или твърд алкохол

7. Подобрява зрението

Ресвератрола намалява нарастването на кръвоносните съдове в очите според Медицинския университет в Сейнт Луис. Това може да помогне при лечението на ретинопатия свързана с диабета и очната дегенерация свързана с възрастта. Тези изследвания са извършени върху мишки и все още няма яснота за дозата полезна при хората, но все пак това е едно добро начало, нали?

8. Грижи се за блестящата ви усмивка

Знаехте ли, че пиенето на вино е слабоизвестен начин да запазите зъбите си от бактерии? Вече споменахме антимикробния ефект на виното върху кожата. Е, то също така намалява бактериите върху зъбите ни. Учени са изследвали петте бактерии, основни виновници зя образуването на плака върху зъбите. След тестове с нанасяне на тънък биофилм от червено вино върху зъбите тези бактерии са почти напълно разрушени.

9.Намалява риска от много видове рак

Рак на гърдата

Червеното грозде е плодът подтискащ най-силно дейността на ензима ароматаза, използван от туморите да произвеждат собствен естроген. Употребата на вино, както и на червено грозде, особено със семките категорично намалява риска от възникване на рак на гърдата и спира процеса на разрастване на туморите. Учените считат също, че ресвератрола унищожава раковите клетки, чрез прекъсване на поддържащите ги хранителни вериги.

Рак на дебелото черво

Изследвания доказват, че умерена консумация на червено вино намалява риска от рак на дебелото черво с 50%

Рак на простатата

Изследвания на катедрата за мъжко здраве в Харвард доказва намаляване на риска от заболяване от рак на простатата с 52% при мъже умерено консумиращи вино(4-7 чаши вино седмично) в сравнение с тези, които не употребяват вино.

Червеното вино е особено полезно при агресивен или рак в напреднала фаза. Лекарите свързват този ефект с флавоноидите и ресвертрола, които съдържат изключително мощни антиоксиданти, които балансират мъжките хормони, стимулиращи простатата

10. Гони хремата

Може би бабините илачи са много истински? Изследване на над 4000 студенти и преподаватели доказва, че тези от тях пиещи умерено вино имат многократно по-ниска вероятност да настинат или имат хрема от употребяващите бира/твърд алкохол.

Изследователите смятат, че за това са отговони антиоксидантите, които намаляват възпаленията и също симптомите на настинка.

11. Намалява холестерола, дори без промяна на храненето

Ресвератрола намалява т.нар. вреден холестерол и увеличава полезният. Това означава, че кръвоносните ни съдове ще имат по-малко плаки и отлагания.

Дори Американската Асоциация за Сърдечно Здраве потвърждава, че умерената консумация на вино увеличава с около 12% добрият холестерол

12. Намалява риска от инфаркт

Виното намалява риска от инфаркт и исхемична болест на сърцето. Множество изследвания правят категорична връзка между умерената употреба на вино.

Най-ниски са рисковете от инфаркт при хората пиещи малко вино. И употребяващите бира/твърд алкохол и въздържателите имат по-високи нива на риск!

13. Регулира нивото на кръвна захар(без медикаменти!)

Червеното вино е богато на полифеноли. Тези съединения във виното взаимодействат с клетките ангажирани с производството и сухранението на мазнини и регулацията на нивата на кръвна захар. Количеството полифеноли в малка чаша вино понякога превъзхожда действието на някои противодиабетни лекарства.

14. Намалява риска от диабет

И жени и мъже консумиращи разумно червено вино имат над 30% по-ниска вероятност да развият диабет тип 2. Вероятната причина отново се крие в нашият познайник ресвератрол, който подобрява чувствителността към инсулин. Резистентността към инулин е сочена, като основна причина за възникването на диабет тип 2.

Не допускайте тази основна грешка!

Грандиозната грешка, която хората допускат е да мислят, че купувайки си бутилка вино ще имат всички тези ползи.

Не за да запазите здравето и буъдете истински щастливи трябва да комбинирате чудотворните ефекти на виното в един цялостен здравословен подход състоящ се от добра храна, много движение и умерена употреба на вино.

Хранителните добавки също нямат същия ефект, както простите и добре подбрани храни в ежедневието ни. Природата е сложна и все още не сме измислили как да я сложим в бутилка и надявам се да не успеем 🙂

Най-важно е да погледнем отстрани голямата картина и лека полека да започнем да градим мозайката на здравословния ни и щастлив живот

Вземете най-доброто от забавения южняшки живот на италианците с любовта им към простата, семпла, но здравословна храна. Насладете се на компанията на любимите хора.

Бавно и внимателно подбирайте храната си, виното, приятелите

И се наслаждавайте на чашата вино, без никакво чувство на вина!

Прочетете още: 17 храни, които наподобяват частите на тялото, за които са полезни + бонус – почетна напитка

По материали от lifehack.com

Вижте още: 9 неща които влияят на настроението ти

Facebook Коментари

Коментирайте тук :-)