fbpx

7 доказани ползи за здравето от женшен

blank

Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от векове.

Това бавнорастящо, късо растение с месести корени може да се класифицира по три начина, в зависимост от това колко дълго се отглежда: прясно, бяло или червено.

Пресният женшен се събира преди четвъртата година, докато белият женшен се събира между 4–6 години, а червеният женшен се събира след 6 или повече години.

Има много видове от тази билка, но най-популярни са американският женшен (Panax quinquefolius) и азиатският женшен (Panax ginseng).

Американският и азиатският женшен се различават по своята концентрация на активни съединения и въздействие върху тялото. Смята се, че американският женшен действа като релаксиращо средство, докато азиатският сорт има ободряващ ефект.

Женшенът съдържа две важни съединения: гинзенозиди и гинтонин. Тези съединения се допълват, за да осигурят ползи за здравето.

Ето 7 основани доказани ползи на женшена за здравето.

1. Мощен антиоксидант, който може да намали възпаления

Женшенът има полезни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Някои проучвания в епруветки показват, че екстрактите от женшен и гинзенозидни съединения могат да инхибират възпалението и да увеличат антиоксидантния капацитет в клетките.

Например, едно изследване в епруветка установява, че екстрактът от корейски червен женшен намалява възпалението и подобрява антиоксидантната активност на кожните клетки от хора с екзема.

Резултатите са обещаващи и при хората.

Изследователите заключават, че червеният женшен може да помогне за намаляване на оксидативния стрес чрез увеличаване на антиоксидантните ензимни активности.

2. Може да подобри мозъчната функция

Женшенът може да спомогне за подобряване на мозъчните функции като памет, поведение и настроение.

Някои проучвания с епруветки и животни показват, че компонентите в женшена, като гинзенозиди и съединение К, могат да предпазят мозъка от увреждане, причинено от свободните радикали.

Възможно е женшенът да подпомага и усвояването на кръвната захар от клетките, което би могло да повиши производителността и да намали умствената умора.

Нещо повече, други проучвания установяват положителни ефекти върху мозъчната функция и поведение при хора с болестта на Алцхаймер.

blank

3. Може да подобри еректилната дисфункция

Изследванията показват, че женшенът може да бъде полезна алтернатива за лечение на еректилна дисфункция (ЕД) при мъжете.

Изглежда, че съединенията в него могат да предпазят от оксидативен стрес в кръвоносните съдове и тъканите на пениса и да помогнат за възстановяването на нормалната функция.

Освен това проучванията показват, че женшенът може да стимулира производството на азотен оксид, съединение, което подобрява мускулната релаксация в пениса и увеличава кръвообращението.

4. Може да засили имунната система

Женшенът може да укрепи имунната система.

Някои проучвания, изследващи въздействието му върху имунната система, са фокусирани върху пациенти с рак, подложени на операция или химиотерапия.

Едно проучване проследява 39 души, които се възстановяват след операция от рак на стомаха, като ги лекува с 5 400 mg женшен дневно в продължение на две години.

Интересното е, че тези хора са имали значителни подобрения в имунните функции и по-ниска рецидив на симптомите.

Друго проучване изследва ефекта на екстракта от червен женшен върху маркерите на имунната система при хора с напреднал рак на стомаха, подложени на химиотерапия след операцията.

След три месеца тези, които приемат екстракт от червен женшен, имат по-добри маркери на имунната система от тези в контролната или плацебо групата.

Освен това, проучване предполага, че хората, които приемат женшен, могат да имат до 35% по-висок шанс да живеят без болести в продължение на пет години след лечебна операция и до 38% по-висока степен на оцеляване в сравнение с тези, които не го приемат.

Изглежда, че екстрактът от женшен може да засили ефекта от ваксинациите срещу заболявания като грип.

5. Може да има потенциални ползи срещу рака

Женшенът може да бъде полезен за намаляване на риска от някои видове рак.

Доказано е, че гинзенозидите в тази билка помагат за намаляване на възпалението и осигуряват антиоксидантна защита.

Клетъчният цикъл е процес, при който клетките обикновено растат и се делят. Гинзенозидите могат да се възползват от този цикъл, като предотвратяват необичайно клетъчно производство и растеж.

Преглед на няколко проучвания заключава, че хората, които приемат женшен, могат да имат 16% по-нисък риск от развитие на рак.

Освен това, наблюдателно проучване предполага, че хората, приемащи женшен, могат да имат по-малка вероятност да развият определени видове рак, като рак на устните, устата, хранопровода, стомаха, дебелото черво, черния дроб и белия дроб, отколкото тези, които не го приемат.

Женшенът може също да помогне за подобряване на здравето на пациентите, подложени на химиотерапия, да намали страничните ефекти и да засили ефекта на някои лечебни лекарства.

Докато проучванията за ролята на женшен в превенцията на рака показват някои ползи, те остават неубедителни.

6. Може да се бори с умората и да увеличи нивата на енергия

Доказано е, че женшенът помага в борбата с умората и насърчава енергията.

Различни проучвания върху животни свързват някои компоненти в жен-шен, като полизахариди и олигопептиди, с по-нисък оксидативен стрес и по-високо производство на енергия в клетките, което може да помогне в борбата с умората.

Едно четириседмично проучване изследва ефектите от даването на 1 или 2 грама Panax женшен или плацебо на 90 души с хронична умора.

Тези, на които е даден женшен Panax, изпитват по-малко физическа и психическа умора, както и намаляване на оксидативния стрес, отколкото тези, приемащи плацебо.

Освен това, преглед на над 155 проучвания предполага, че добавките с женшен могат не само да помогнат за намаляване на умората, но и да подобрят физическата активност.

7. Може да намали кръвната захар

Женшенът изглежда полезен за контрола на кръвната глюкоза при хора както с диабет, така и без него.

Доказано е, че американският и азиатският женшен подобряват функцията на панкреасните клетки, стимулират производството на инсулин и подобряват усвояването на кръвната захар в тъканите.

Освен това, проучванията показват, че екстрактите от женшен помагат, като осигуряват антиоксидантна защита, която намалява свободните радикали в клетките на тези с диабет.

Изглежда, че ферментиралият червен женшен може да бъде още по-ефективен при контрола на кръвната захар. Ферментиралият женшен се произвежда с помощта на живи бактерии, които трансформират гинзенозидите в по-лесно усвоима и мощна форма.

Лесно добавяне към вашата диета

Коренът на женшен може да се консумира по много начини. Може да се яде суров или можете леко да го приготвите на пара, за да омекне.

Може да се задуши и във вода, за да се приготви чай. За да направите това, просто добавете гореща вода към прясно нарязан женшен и го оставете да постои за няколко минути.

Женшенът може да се добавя към различни рецепти като супи и пържени картофи. И екстрактът може да се намери под формата на прах, таблетки, капсули и масла.

Колко трябва да приемате зависи от състоянието, което искате да подобрите. Като цяло се препоръчват дневни дози 1-2 грама суров корен от женшен или 200-400 mg екстракт. Най-добре е да започнете с по-ниски дози и да увеличавате с времето.

Потърсете стандартен екстракт от женшен, който съдържа 2-3% общ гинзенозид и го консумирайте преди хранене, за да увеличите абсорбцията и да получите пълните ползи.

Facebook Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *