fbpx Как да направим Витаминка - перфектният

Как да направим Витаминка – перфектният имуностимулатор

Как да направим Витаминка – перфектният имуностимулатор

Как да направим витаминка – може и да не сте чували това име, но много скоро ще искате да си направите от този уникален имуностимулатор. Витаминка представлява смес от смлени полезни натурални продукти, без топлинна обработка, като целта е максимално запазване на всички полезни вещества – витамини, минерали, киселини, микроелементи и макроелементи. Доставя на организма витамини и минерали, като същевременно е естествен имуностимулатор и антиоксидант. Рецептата за витаминка може да бъде направена от различни натурални продукти, но ние ще разгледаме конкретно само 1 рецепта.

Как да направим витаминка – рецептата

Съставки:

  • шипка плод (изсушен) – 1 кг
  • коприва (суха) – 500 г
  • сусам – 500 г
  • пчелен прашец – 100 г
  • натурален пчелен мед – 4 кг

Смиламе шипката, копривата и сусама в подходяща машина. Целта ни е да се смелят достатъчно финно. Можем да ползваме машина за мелене на кафе или машина за мелене на подправки. Смиламе трите съставки заедно, защото по този начин най-добре се смесват съставките и най-добре се смилат. Минаваме готовата смес през много ситно сито, като целта е да хванем по-едрите парченца от шипковите семенца (защото не може да се смелят на 100% и да не ги хрускаме). Смесваме готовата финна смес с пчелния прашец и пчелния мед и разбъркваме много хубаво с помощта на дървена лъжица. Получаваме следното нещо:

Витаминка – как да направим рецепта

По този начин ще имаме витаминка за цялото семейство за няколко месеца напред. Може да направим и по-малко количество, просто трябва да следваме пропорциите. Получава се много вкусна хомогенна маса, която е изключително полезна за нашия имунитет като цяло. Не се препоръчва при алергии към някои от съставките на продукта.

Срок на годност и начин на съхранение

Най-добре да съхраняваме готовата витаминка в малки бурканчета (до към 500 мл), на сухо и тъмно място. Доста време издържа без проблем, дори след 7-8 месеца ще е със същия вкус. Това е така, защото както знаем меда е много добър консервант.

Как да приемаме витаминка

Ядем по 1 супена лъжица сутрин и вечер преди ядене. Децата също може да похапват от този вкусен продукт, като за тях дозата е добре да бъде по 1 чаена лъжица на ден. Не се препоръчва за деца под 3 години.

Ползи от приема на витаминка

Ползите от приема на витаминка са изключително много. Всички знаем колко полезни са и петте съставки, но нека да ги видим поотделно:

КОПРИВА

Природно богата на витамини А, В, С, Е, Д, К, желязо, калий, калций, силиций, фосфати, протеин, сяра, белтъчини, мравчена киселина. Изчиства токсините от тялото, помага по време на бременност, подобрява кръвообращението, помага за артрит, заздравява костите, пази сърцето. Копривата е просто супер храна.

7 доказани ползи за здравето от женшен
Женшен се използва в традиционната китайска медицина от векове Това бавнорастящо, късо растение с
 

СУСАМОВО СЕМЕ

Богато на витамини А, В1, В2, В3, В6, Е и калций (783 mg на 100mg почти пет пъти повече от кравето мляко). Съдържа: белтъчини (приблизително 20%), захариди (приблизително 16%), влакнести ещества (около 9%), растителни масла, олеинова и линолова киселина (около 50%), омега – 3 и омега – 6 мастни киселини стимулиращи нервната тъкан в организма.

ШИПКА

Плодът е характерен с най-богатото съдържание на витамин С. Също така съдържа витамини В1, В2, Е, К, РР, каротин (провитамин А) ликопен, пектин. Има високо съдържание на минерални соли – калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и други. Може би най-добрата билка в България.

ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

Това е една от най-питателните храни, тъй като съдържа почти всички хранителни вещества, необходими за човешкия организъм. Прашецът събиран от пчелите е богат на протеин (приблизително 40%), аминокиселини, витамини В комплекс и фолиева киселина.Ползите от прашеца са: повишаване на енергията, успокоява дихателната и имунна система, спомага на храносмилането, успокоява алергиите.

ПЧЕЛЕН МЕД

Повишава имунната защита на организма. Основните компоненти на меда са – въглехидрати (70-80%), органични киселини в малки количества, минерални вещества (калий, натрий, калций, фосфор, сяра, магнезий), белтъчини, аминокиселини (около 20 на брой). Изключителен имуностимулатор и превъзходен консервант.

[Още за ползите от меда и пчелният прашец!]

Ползите от витаминка са изключително много, затова си пригответе известно количество преди зимния период. Със сигурност ще вдигнете имунитета, ще станете по-устойчиви на вируси и настинки, ще имате повече сила и енергия. Освен тези съставки, вие може да използвате и други полезни семена, билки и т.н. Но със сигурност трябва да включите пчелния мед, за да се запази продукта за дълго време и в максимална полезност. Може да допълните тези съставки с още натурални продукти – например орехи, ленено семе, чия, разни билки и т.н. И както казва Хипократ – „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна!“

 

 

 

 

Източник: kakda.org

Топ 10 ползи за здравето от лененото семе
В продължение на векове ленените семена са ценени заради здравословните си ползи. Всъщност Карл Велик
 

Facebook Коментари

Присъедини се към нашата щастлива общност:

Присъедини се (#4)
bg_BGБългарски