Голяма Задушница: Обичаи и трапеза
Голяма Задушница се отбелязва в съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни, което е седмица преди началото на Великия пост). Прави се помен в памет на мъртвите.
Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.
Обичаи
Прави се помен за умрелите на гроба, у дома или в църква. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.
По време на всяка Задушница се слагат общи софри, първата хапка и първата глътка вино от които се поставят на земята, за душите на мъртвите. Това е придружено с думите, които се казват и при раздаването на подавките – „Бог да прости“.
Вярва се, че ако по време на хранене на общата трапеза около хората се появи пеперуда или мушичка, това означава, че душата на мъртвия се е върнала за кратко, за да навести близките си.
Поради тази причина на доста места е прието на масата да се оставя празно място, за да има къде да седне покойникът. Освен това на Задушница се раздават брашно и сол, които символизират греховете на мъртвия.
И се нарича те да се разсипят, както се разсипват солта и брашното.
На Голяма Задушница е забранено да се оставят подавки на гроба на мъртвия.
Трапеза
На трапезата за Голяма Задушница е важно да присъстват ястие, който покойника е обичал. Освен това обаче с поднасят вино, жито и пита. Могат да се добавят плодове, бисквити, вафли, дребни сладки, агнешко месо или някакви храни според личния избор.
Facebook Коментари