Петровден: трапеза, именници и обичаи

Петровден: трапеза, именници и обичаи

Всяка година на 29 юни празнуваме Петровден.

Именници:

Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел

Православната църква отбелязва светите пратя Петър и Павел. Според народните вярвания Христовите апостоли са не само братя, но и близнаци. Свети Петър бил удостоен с висока длъжност, а именно да пази портите на рая, преценявайки дали да пусне душата на човек в него, или да го отпрати към ада. Той измервал с везна добрите дела спрямо човешките грехове и бил неумолим дори пред собствената си майка, която изпратил в ада, тъй като се оказало, че лошите ѝ постъпки на Земята са натежали повече от добрините, които е сторила приживе.

Обичаи

Петровден се предшества от двуседмични Петрови пости, които започват от първата седмица след Петдесетница.

По стара българска традиция на този ден във всеки дом се коли курбан от най-младото петровско пиле в името на светеца. На трапезата се подрежда и традиционният за празника “бял мъж” или “кутмач” – характерно за празника ястие, приготвено от бито прясно сирене, което е изпържено с брашно. Домакинята приготвя още празнична погача, баница с масло и сирене и тиквеник.

В църквата се носят ябълки – петровки и обреден колак, за да се осветят от свещеника, след което се раздават за здраве. Този обичай се спазва особено стриктно от семейства, в които има починало дете и е свързан с народните вярвания за райската градина.

Петровден трапеза
Трапеза:

Както вече споменахме на този ден приключват Петровите пости, затова на трапезата задължително присъства пилешко. Приготвя се обреден хляб – колак, който се носи в църква, за да бъде осветен. Там се носят и ранните ябълки, наречени петровки.

Български празници и обичаи
Български празници и обичаи България е богата на празници и различни традиции, които се спазват и до днес

Facebook Коментари