Какво трябва да знаем за микроелемента Селен и как влияе на организма ни
Знаете ли, че селенът играе ключова роля в метаболизма на човек.
Защо хората приемат селен?
Селенът привлича вниманието, заради своите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане.
Изследвания показват, че някои здравословни състояния – като ХИВ, болестта на Крон и други – са свързани с ниски нива на селен. Хората, които се хранят интравенозно, също са изложени на риск от ниско съдържание на селен. Лекарите понякога предполагат, че хората с тези заболявания използват селенови добавки.
Селенът е изследван и за лечение на десетки състояния. Те варират от астма през артрит до пърхот и безплодие. Резултатите обаче са неубедителни.
Здравословни ползи от селен:
Селенът може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, когнитивен спад, което означава нарушения, свързани с мисленето, рак и други.
Сърдечно-съдови заболявания: Според изследвания, селенопротеините могат да предпазват от сърдечно-съдови заболявания, тъй като предотвратяват окислителната модификация на липидите или мазнините в тялото.
Това намалява възпалението и предотвратява натрупването на тромбоцити.
Клиничните доказателства обаче не подкрепят използването на селенови добавки за тази цел.
Когнитивен спад: Антиоксидантната активност на селена може да помогне за намаляване на риска от когнитивен или психически спад, тъй като хората остаряват.
Доказателствата от проучванията обаче са смесени и добавките от селен все още не се предписват на хора в риск от заболявания като Алцхаймер, въпреки че може да има роля в превенцията, която все още се изследва.
Нарушения на щитовидната жлеза: Селенът има важна роля в производството и метаболизирането на хормона на щитовидната жлеза.
Според проучвания, че жените с по-високи нива на селен имат по-малко проблеми с щитовидната жлеза, но това не е доказано при мъжете, а други изследвания дават смесени резултати.
В ход са още проучвания, за да се реши дали селеновите добавки могат да подпомогнат здравето на щитовидната жлеза.
Рак: Ролята на селена във възстановяването на ДНК и други функции може да означава, че може да помогне за предотвратяване на рак.
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заключва през 2003 г .:
„Някои научни доказателства сочат, че консумацията на селен може да намали риска от някои форми на рак.“
Проучванията показват, че селенът може също да помогне за:
Предотвратяване на прогресирането на ХИВ към СПИН
Намаляване на риска от спонтанен аборт
Предпазват от астма
Медитация Как да се храним и да постигнем идеалното тегло и тяло с автор Милена Голева
Можете ли да получите селен по естествен начин от храни?
Съдържанието на селен в храната до голяма степен зависи от местоположението и почвените условия, които варират.
Добрите естествени хранителни източници на селен включват:
Ядки, като бразилски орехи
Много сладководни и соленоводни риби, като риба тон, атлантическа треска и
Говеждо и птиче месо
Зърна
Пълнозърнестите храни са най-добрият източник на селен.
Facebook Коментари