fbpx Гергьовден: обичаи, трапеза и именници

Гергьовден: обичаи, трапеза и именници

Гергьовден: обичаи, трапеза и именници

Всяка година на 6 май честваме Свети Георги победоносец – познатият ни Гергьовден.

Денят официален празник на Република България.

Именници: Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо

Обичаи

Сутринта на Гергьовден, стопанката на къщата става и премита двора. След това закичва вратите с букет от здравец, люляк и цъфнала клонка от плодно дръвче.

Най-популярният обичай за този ден е печенето на агне, което да събере на трапезата цялата фамилия. Коли се първото, родено през годината мъжко агне. На главата му се слага венец от свежи цветя, закрепва се запалена свещ. На агнето се дава да близне сол за ситост и плодородие и да хапне свежа трева – за здраве и младост при хората и обилна паша при животните. Агнето се заколва до източната стена на къщата или на свещено за местността място, наречено оброчище. Кръвта на животното се излива в реката, „да тече берекетът в къщата“. Ако в съда с кръвта от агнето се сложи коприва, по-късно тя служи за лек на обриви и при други кожни болести. С кръвта на агнето се мацват бузките на децата, за да са здрави и жизнени. Костите на жертвата се заравят на място, „където не стъпва човешки крак“. Кокалчето от предния десен крак се пази и служи за лек и против уроки.

Рано сутринта, още преди изгрев слънце, жени, моми и деца берат пролетни цветя и лековити билки, от които правят венци и китки. С венците украсяват прозорците и вратите на къщите, а китките връзват на котлите за мляко, нощвите и печеното агне. Зелени клони се слагат и върху завивките на децата.

С Гергьовден започва лятната паша. Рано сутринта се прави обредно извеждане на стадата на първа зелена паша, като животните се подкарват със зелена пръчка. Овчарите издояват обредно първото мляко в котле, украсено с билки и цветя, вързани с червен конец, които да предпазят овцете от уроки. Издояването се прави през сребърна невестинска гривна или гергьовско кравайче. Първото издоено мляко по традиция се раздава на роднини.

Гергьовден обичаи
Трапеза:

На Гергьовден за пръв път се приготвя и прясно сирене, което не се соли, за да не пресъхне млякото на овцете.

На трапезата трябва да присъства агне и агнешка дроб сарма, обреден хляб, баница и жито. Също така на масата трябва да има и зелен лук и чесън.

Български празници и обичаи
Български празници и обичаи България е богата на празници и различни традиции, които се спазват и до днес
 

Facebook Коментари

Присъедини се към нашата щастлива общност:

Присъедини се (#4)
bg_BGБългарски