Великден: традиции и именници
Великден се отбелязва всяка първа неделя след първото пролетно пълнолуние. Честването започва от понеделник и се нарича Страстна седмица.
Именници:
Величко, Величка, Велико, Велик, Велика, Велко, Велимир, Велимира, Паска и Паскал.
Обичаи
Всички знаем за традицията с боядисването на яйцата за Великден. Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца.
В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика Събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави. До появата на изкуствените оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от брош се получавала червена багра, от смрадлика – оранжева, зелено – от коприва, жълто – от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук. Винаги, когато са се боядисвали яйца, се е приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.
В полунощ срещу Великден в църковните храмове се отслужва тържествено богослужение и точно в 0.00 часа свещеникът оповестява Възкресението на Божия син с думите „Христос Воскресе!“, а християните отговарят „Воистина Воскресе!“. Свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, като се опитват да запазят пламъка възможно най-дълго време, а след това ги отнасят в домовете си.
Огънят в църквата е свещен, тъй като е донесен от Божи гроб от българските владици.
На Великден хората се поздравяват с думите: „Христос Воскресе!“, а отговорът е: „Воистина Воскресе!“.
Трапеза:
На трапезата за Великдет присъстват боядисани яйца като задължително трябва да има червено яйце, което не се чупи, а се пази до следващата година; козунаци, агнешко, сезонна зелена салата.
Агнето на трапезата е свързано с поверието, че в деня на Възкресението на Исус е било пренесено в жертва агне.
Facebook Коментари