fbpx Трифон Зарезан: обичаи и трапеза

Трифон Зарезан: обичаи и трапеза

Трифон Зарезан: обичаи и трапеза

Трифон Зарезан или наричан още Денят на лозаря се отбелязва на 1 февруари (14 февруари стар стил). Българската православна църква чества Трифоновден.

Именници:

Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо

Обичаи

Сутринта се събират само мъжете и правят зарязване. След това всички се събират и избират „царя на лозята”, който обикновено е заможен човек. Тогава започват и тържествата.

 „Царят” е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си.

Той сяда на колесар, а останалите лозари теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща, където жените изнасят вино, дават първо на царя да отпие, след което черпят и останалите лозари. Виното, което остане се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!”. Царят отговаря с „Амин”.

След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек. Следващите два дни, наречени във фолклора „трифунци“, се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните — за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Трифон Зарезан обичаи
Трапеза:

Обредната храна за лозето се приготвя от жените – питка, украсена с фигури от тесто във формата на лозов лист или грозд, варена, пълнена с ориз кокошка, сирене, сланина; туршия, луканка, „бабяк“ (напълнен стомах с месо) и др. Освен това се занася и бъклица с червено вино или ракия, украсена с чимшир, здравец, бръшлян, вързана с червен конец.

Обичаите повеляват да се омеси хляб – пресен или квасник, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Като се свари кокошката се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето.

 

Български празници и обичаи
Български празници и обичаи Васильовден Васильовден  или Сурваки, Сурва се отбелязва на 1 ян
 

Facebook Коментари

Присъедини се към нашата щастлива общност:

Присъедини се (#4)
bg_BGБългарски