Игнажден: традиции, именници и трапеза
На 20 декември отбелязваме Игнажден. Православната църква чества Св. Игнатий Богоносец, един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си.
Игнажден Именници
Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната, Иго
Игнажден Обичаи
Според поверието, на Игнажден започват и родилните мъки на Божията майка, тогава са и сбирките на коледарите. Затова той е наречен Нов ден или Млада година. С Игнажден се поставя началото на коледните празници. С него е свързан обичая полазване, предвещаващ каква ще бъде новата година. Ако първият гост е добър и късметлия, семейството ще се радва на благоденствие и успехи през цялата година.
Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер. За нея приготвят постни храни. На трапезата се слага сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастния обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свещта и орехите се запазват за останалите кадени вечери. Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица.
В Ловешко съществува традицията, при която ако неженена мома иска да разбере за кого ще се омъжи сяда на дръвник, посипва се с ечемик и изрича думите: „Който ми е на късмет да дойде нощес да се женим заедно!“. После става и взема в едната си ръка трески, а в другата ечемик и влиза в къщата. Треските оставя край огнището, а ечемика поставя под възглавницата си. Който сънува през нощта, за него ще се омъжи.
Жени, които не са родили, на този ден спазват забраната да не работят, за да е по-леко раждането им. Преди изгрев жените измитат комините и изхвърлят саждите заедно с метлата, посипват от каденото жито и пепел около къщата.
На този ден не се изнася нищо от къщата, за да не избяга берекетът. Не се дава и назаем, особено сол.
Игнажден Трапеза
На Игнажден се приготвят следните ястия : родопски колаци, пататик, кравайчета, боб и обредна питка.
Facebook Коментари