fbpx

Най-добрите дестинации за кулинарен туризъм в света

blank

Кулинарният туризъм или хранителният туризъм е изследването на храната като цел на туристическо пъруване. Сега той се счита за жизненоважен компонент на туризма.  Смята се, че храната се нарежда наред с климата, настаняването и забележителностите по значение за туристите.

Хранителният туризъм включва активното търсене на уникални и запомнящи се преживявания с храна и напитки, както и агротуризъм, които свързват това, което се отглежда и произвежда в даден район, с това, което се приготвя и ползва от местните жители.

Храната и напитките могат да обогатят практически всяко туристическо изживяване.

Развитието на хранителния туризъм е процесът, чрез който дестинацията се стреми да максимизира икономическия потенциал на своята местна хранителна система чрез дейности, свързани с туризма.

Хранителният туризъм може да играе важна роля за запазването на местното наследство, като същевременно надгражда съществуващите туристически активи и стимулира иновациите. Чрез увеличаване на търсенето на посетители от местни храни и напитки, хранителният туризъм допринася за дългосрочната устойчивост на местното земеделие, хранителни системи, общности и култура.

Всеки турист яде около три пъти на ден, което прави храната един от основните икономически двигатели на туризма. Страни като Ирландия, Перу и Канада правят значителни инвестиции в развитието на кулинарния туризъм и и отчитат положителни резултати.

Представяме ви 10-те най-големи кулинарни туристически дестинации в света

Токио

Има причина, поради която Япония постоянно влиза в списъка на 10-те най-добри глобални дестинации за храна – уникалността на нейната хранителна култура. През 2013 г. традиционната японска кухня или „уошоку“ е добавена от ЮНЕСКО в списъка си с нематериално културно наследство, втората кухня, на която е присъдена тази чест. За японците храната е средство за установяване на връзки между приятели и семейство и се разглежда като един от стълбовете на обществото. А голямото разнообразие в кухнята – от суши, рамен и Якитори (пилешки шишчета на скара) до силно желаното японско говеждо месо Wagyu и вездесъщият лепкав ориз – наистина е изумително. Всъщност Токио има повече места за ядене на квадратна миля от Ню Йорк и повече звезди на Мишлен от всеки друг град в света. И затова Япония определено трябва да бъде в списъка ви с най-добрите дестинации за храна, които да посетите!

Съвет на експерта: „Открийте най-доброто суши на рибния пазар Tsukiji в Токио, който е и най-големият пазар на едро за пресни, замразени и преработени морски дарове.“ – Бренда О’Конър, консултант по пътувания, Япония.

Банкок

Славата на заведенията за улично хранене в града е такава, че те сами по себе си са туристическа атракция. По уличните ъгли до редици сергии (някои от тях са наградени и със звезди на Мишлен), разпръснати из кварталите, продавачите с големите си уоки и тигани са вездесъща гледка. Ястия като разпознаваемите веднага тайландски юфка и ароматни тайландски къри към пържени насекоми и по-необичайни предложения като Baak Bpet са любими за туристите. В другия край на кулинарния спектър имате изискани заведения за хранене като световно известните Gaggan, Suhring с немската си храна и Bunker, сервиращи съвременни американски ястия. Така че какъвто и да е вашият избор на храна, бъдете сигурни, че Банкок няма да ви разочарова.

Хонконг

С над 11 000 ресторанта Хонг Конг може да заложи претенцията си да бъде обявен за кулинарна столица на Азия. Това, което придава на храната на града уникален характер и я прави част от нашите 10 най-големи хранителни дестинации, е сливането на няколко влияния – от кантонска и други китайски кухни като пекинската, шанхайската и сечуанската, до колониалната (до голяма степен британска), японската, корейската и Хранителни традиции в Югоизточна Азия. Най-популярното ястие в града са неговите димсуми, или кюфтета на пара и пикантни, които са издигнати до форма на изкуство с вариации като черен трюфел har gau (кнедли от скариди). Също толкова популярни са яйчените тартати и млечният чай в стил Хонконг с корени в британската кухня. Така че, ако искате да прекарате няколко дни в ядене на ястия, които отлично илюстрират традицията Изток-среща-Запад, Хонконг е дестинацията за храна, която трябва да посетите.

blank

Ханой

Прости, ефектни вкусове, сервирани в атмосфера без излишни добавки. Ястия като Pho (супа с юфка), Bun Cha (свинско и юфка на скара) и Pho Cuon (рула с оризови юфка) показват как кухнята е свързана със създаването на баланс между петте вкусови елемента – сладък, кисел, солен, горчив и пикантен – благодарение на китайските си корени. Междувременно кухнята на юг в столицата Хо Ши Мин, бивш Сайгон, показва силно френско влияние, благодарение на някогашното си колониално минало. Това се вижда в ястия като Banh Mi – багета с пълнеж подобен на пастет, пържено яйце, свинско месо, билки и зеленчуци. Подобно на Франция, Сайгон се радва на култура на кафе, с кафенета, осеяни по улиците му.

Мумбай

blank

Подобно на това, че градът събира хора от цялата страна, и кухнята на Мумбай е възхитително обединяване на няколко влияния. Това включва храната от Коли рибари, първоначалните жители на града, християнската общност в Източна Индия, чиято храна е пълна с португалски влияния, парсите, мигрирали от Персия, и голямата мюсюлманска общност на Гуджарати Бохра. Едно от най-емблематичните ястия е патицата по бомбайски, по ирония на съдбата риба с остра миризма, много обичана от британците по време на престоя им в града. Друго популярно ястие, любимо на посетителите на мястото, е pava pav, пържено кюфте от пържени картофи, омесено в пикантен сос и натъпкано в кок. Трудно ще намерите улица, която да не разполага с импровизиран щанд, продаващ вада или други пикантни закуски, известни общо като чаат, част от оживената култура на уличната храна в Мумбай.

Нос Уайнландс

Обширните лозя в региона на Стеленбош в Западен нос привличат хиляди посетители всяка година, желаещи да отпият от световноизвестния си пинотаж и да бъдат част от приключения, ориентирани към виното. Това, което прави този регион част от нашите топ 10 дестинации за храна, е не само впечатляващите винени продукти, но и няколкото начина, по които можете да им се насладите, в неговите подвижни долини, модерни дегустационни зали и очарователни имения. Независимо дали става дума за разходки с трамвай в разтегнатите имения, преживявания с вино, организирани от професионален винопроизводител, или дегустации на вино, съчетани с някои от най-добрите местни продукти и прозрения в лозарството, почивката в Cape Winelands наистина ще бъде празник за сетивата ви. Можете също така да вечеряте в редица изискани ресторанти за изискани ястия в Стеленбош, като Листа, Увертюра в винарското имение на Скритата долина и Йордания, между другото, правейки вашето кулинарно пребиваване наистина специално.

Маракеш

Арабски, средиземноморски и андалуски с малко европейски усет – хрупкавата, уникално ароматна кухня на Мароко намира истинско представяне в западния си град Маракеш. Градът може да се похвали с изобилие от местни продукти, които се комбинират с подправки като шафран или ras el hanout (съставен от 27 подправки), за да създадат ястия с уникални вкусови комбинации, които го превръщат в част от нашите 10 дестинации за храна. Това се улавя най-добре в тагина, бавно приготвена яхния от меса, зеленчуци и подправки, може би най-популярното ястие в страната. Най-добрата храна в Маракеш се намира на импровизирани щандове в оживените сукове или пазари. Докато пробвате хрупкави хлябове, печени в общи дървесни огньове, натрошен черен дроб, пълнени патладжани и сладък мароконски чай, ще бъдете заобиколени от танцьор и разказвачи на истории, което ще ви даде уникално изживяване.

Мексико сити

blank

Древна кухня, мексиканската храна днес е комбинация от испански колониални влияния и вековни традиции, простиращи се до империята Aztech и по-рано. През 2010 г. ЮНЕСКО обяви традиционната мексиканска кухня за нематериално културно наследство на човечеството. И така, какво прави храната в града непропускаема и част от нашите топ 10 дестинации за храна? Фокусът е върху ястия от фермата до трапезата, уникални комбинации като щурци и тако и свежи вкусове. Местните хора казват, че регионалната храна, която се яде в Мексико, е много различна по отношение на дълбочината на вкуса си в сравнение с това, което се предлага в ресторантите по целия свят, които отклоняват повече към тексаско-мексиканската кухня. Експлозията на вкусове и текстури, когато ухапете тако, сгъната или навита тортила, пълнена със подправена кайма, пиле или боб, може би най-известната от уличните храни в града, е гастрономическа наслада.

Мексико сити

Мексиканската храна днес е комбинация от испански колониални влияния и вековни традиции, простиращи се до империята ацтеките и по-рано. През 2010 г. ЮНЕСКО обяви традиционната мексиканска кухня за нематериално културно наследство на човечеството. И така, какво прави храната в града толкова известна и част от нашите топ 10 дестинации за храна? Фокусът на ястията, уникални комбинации като щурци и тако и свежи вкусове. Местните хора казват, че регионалната храна, която се яде в Мексико, е много различна по отношение на дълбочината на вкуса си в сравнение с това, което се предлага в ресторантите по целия свят, които се отклоняват повече към тексаско-мексиканската кухня. Експлозията на вкусове и текстури, когато вкусите тако, сгъната или навита тортила, пълнена със подправена кайма, пиле или боб, може би най-известната от уличните храни в града, доставя гастрономическа наслада.

Картахена

Това, което поставя Картахена твърдо на картата на топ 10 дестинации за храна в света, е начинът, по който готвачите и уличните заведения на града без усилие съчетават местните вкусове. Кухнята на Картахена е истинско изкуство – тя предлага изобилие от пресни морски дарове и тропически плодове, смесени с испански, африкански, карибски и местни хранителни влияния, което води до уникална кулинарна традиция. Този невероятен набор от текстури и вкусове може би е най-добре илюстриран в любимата закуска на града, Arepas или сладкиши с царевично брашно. Те се приготвят на скара или се пълнят със сирене, или пържени в дълбочина – благодарение на африканското влияние – и се пръскат с телешко месо. Докато колониалните влияния изобилстват в Стария град, крайбрежният квартал на Бокагранде може да се похвали с оживен нощен живот със своите барове и модерни ресторанти. Има и множество кафенета, от старомодни местни магазини до шикозни кафенета, предлагащи най-доброто от колумбийското кафе.

Лима

Обграден от водите на Тихия океан, крайбрежният град Лима се отдава на изобилието на морския живот, с който разполага – най-известният в емблематичния си севиче – сурова риба, сушена в сок от лайм, с малко чушки, сервирана със суров лук и пресен кориандър, преливащ от морски вкусове. Ако това не е достатъчен повод за посещение на града, помислете за това: Лима присъства в престижния списък с най-добри ресторанти през последните няколко години. Докато морските дарове на Лима продължават да бъдат нейната опора, продуктите от Андите и Амазонка, като пайче (амазонски сом) и тумбо (плод от тропическа гора), също са включени в кухнята. Друга популярна кулинарна традиция е Chifa, сливането на китайска кантонска храна с перуански съставки, произхождащи от китайския квартал на Лима.

Facebook Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *